Call

Spolu se zvony vracíme do kostela i repliky původních varhanových píšťal. Díky vašim příspěvkům na sbírkový účet

vloženo: 23. 05. 2024 | IMG_0592.JPG

Letošní rok je pro náš kostel výjimečným. Vracíme mu vše, co jsme mu kdysi vzali. Na své místo se již za 14 dní zdvihnou nové zvony a v tomto duchu pokračujeme dál.

I píšťaly našich varhan totiž měly stejný osud. Rovněž byly v letech 1917-18 zrekvírovány, roztaveny a použity k válečným účelům. Po válce na jejich místo přišly jen zinkové náhražky nerespektující záměr skvělých stavitelů Rejny a Černého.

Proto jsme se rozhodli nechat vyrobit repliky původních prospektových píšťal. Jejich cena včetně instalace činí 60 tis. Kč. Oprava samotných varhan již byla dokoncena loni a činila cca 140 tis. Kč.

Celou opravu varhan financujeme ze sbírky a tedy příspěvků vás všech. V tuto chvíli je na transparentním sbírkovém účtu 13,5 tis. Kč (aktuální stav sledujte zde) a varhanářovi zbývají práce, na které potřebujeme vybrat ještě dodatečných cca 30 tis. To už dáme.

Pan varhanář Bok k tomu dodává: "Stav vašich varhan nepotkal tak hrozný osud jako jiné stejně kvalitní nástroje. Samotný stroj varhan a stav píšťalového fondu uvnitř umožnil se velkým nákladům vyhnout. Máte opravdu pěkný nástroj v zachovalém kostele a cínové píšťaly to ještě umocní. Na vaše varhany bude hezčí pohled a bude se z nich linout i nádherný zvuk."

A to snad oceníte vy všicni.

Děkujeme za Vaši štědrost a těšíme se na výsledek!

 

Ivan Bok & Tereza Paděrová

 

Nedostáváte ještě lhotské aktuality do vaší emailové schránky?
Po odeslání svého emailu budete ihned vědět o všem důležitém v obci. Nebo si nainstalujte aplikaci Česká obec a vše důležité se ihned objeví ve vašem mobilu. elektronické služby

Fotogalerie