Vítání nových zvonů do naší obce - foto a video

vloženo: 01. 05. 2024 | Obecná

Dvakrát byly naše zvony zabaveny pro válečné účely, aby byly podruhé (po 99 letech) do našeho kostela vráceny.

Ze svojí zbraslavské dílny je zvonař Petr Rudolf Manoušek přivezl v poledne 14.4.2024. Po vyzdobení zvonů byla slavnost jejich návratu zahájena ve 14 hodin u pomníku obětí obou Velkých válek. Program pokračoval u kostela recitací básně od Martina Szikory našimi dětmi, zpěvy za doprovodu varhan a požehnáním od poděbradského probošta Mgr. Petra Kubanta. Na závěr byly zvony poklepáním rozeznívány představiteli církve a naší obce, zejména z řad zástupců spolků. Doprovodný program obohatilo vystoupení hudby Polabská Blaťanka.

Výrobce nových zvonů pan Petr R. Manoušek, na paměť této události, zasadil u kostela růži spolu se zastupitelkou Šárkou Horákovou, vůdčí myšlenky návratu kostelních zvonů do naší obce.

Až do 3.6., kdy budou vyzdviženy na věž,  je možno si vystavené zvony v kostele každou neděli ve 14 - 16 hodin prohlédnout a popklepat.

Během akce byly našim kovářem J. Lokajíčkem odlity celkem 3 malé zvonky. Dva z nich budou vydraženy v rámci veřejné sbírky - stav účtu zde. Výtěžek poputuje na budoucí dva nové zvony do zvoničky Církve československé husitské. Info již brzy.

Odkazy: fotogalerie - od kronikářeod Renaty,  

Krátké video zde

Text básně od Martina níže.

Dokumenty o zvonech: Historie a Protokol.

–ZM a TD–

Nedostáváte ještě lhotské aktuality do vaší emailové schránky?
Po odeslání svého emailu budete ihned vědět o všem důležitém v obci. Nebo si nainstalujte aplikaci Česká obec a vše důležité se ihned objeví ve vašem mobilu. elektronické služby

Soubory ke stažení

pdf

Fotogalerie