Staročeské máje již příští víkend. Přinášíme instrukce pro všechny obyvatele.

vloženo: 19. 05. 2023 | Důležité upozornění Plakát Máje 2023_malý.jpg

Akce roku 2023 je tady. 

ŽIJEME MÁJI“, je motto tradiční lidové slavnosti, která se uskuteční ve dnech 26. a 27. května tohoto roku v obci Kostelní Lhota. Sbor dobrovolných hasičů, který je již několik desítek let patronem a pořadatelem těchto slavností, se po delší odmlce opět pokusí tyto tradiční oslavy jara, úrody a života uspořádat.

 Staročeské Máje započnou v pátek stavbou hlavní máje (krále) a přípravou prostoru mezi hasičskou zbrojnicí a rybníkem Peklo pro konání májové zábavy. Poté průvod svobodných mládenců a hudby bude od 14:00 hodin procházet vesnicí a před domy, kde bydlí svobodná děvčata, vztyčí mladou břízku (máj).   Je-li do druhého dne ozdobena, stává se pozvánkou pro sobotní májový průvod.

Večer pak mládenci hájí hlavní máj a musí ji uhlídat do druhého dne.

V sobotu v 11:00 hodin dopoledne začíná hlavní program oslav. Krojovaný a kostýmovaný průvod v čele s májovým králem následovaný soudním dvorem, družičkami, mládenci, hudbou, šatlavou s četníky a v neposlední řadě cikánkami, vychází od hasičské zbrojnice se zastávkou u domů, kde je vítá ozdobená májka, aby si pod ní zatancovali nejen mládenci s děvčaty.

Program vrcholí v cca 18:00 u rybníka Peklo zasedáním soudního dvora. Soud nad Jeho Veličenstvem králem Májové říše bude okořeněn drobnými průpovídkami a drby v podání místního Kecala. Po vynesení rozsudku nad králem následuje taneční zábava, kde k tanci, poslechu a dobré náladě bude hrát skupina ECHO91.

Mládenci budou zatloukat májky v pátek 26.května děvčatům ve věkovém rozmezí 12 až 27 let, které mají trvalý pobyt v Kostelní Lhotě. V případě dotazů nebo zájmu o májku mimo věkové rozmezí či trvalé bydliště nás neváhejte kontaktovat na tel: 728 247 468.

Členové Sboru dobrovolných hasičů Kostelní Lhota děkují touto cestou všem, kteří jakoukoliv formou podporují realizaci této staročeské lidové tradice.

Nedostáváte ještě lhotské aktuality do vaší emailové schránky?
Po odeslání svého emailu budete ihned vědět o všem důležitém v obci. Nebo si nainstalujte aplikaci Česká obec a vše důležité se ihned objeví ve vašem mobilu. elektronické služby

Fotogalerie